За измама с източване на банкови сметки от мними купувачи в сайта

...
За измама с източване на банкови сметки от мними купувачи в сайта
Коментари Харесай

Измамници звънят на обяви за продажба, искат банкови данни, за да платят |

За машинация с източване на банкови сметки от мними купувачи в уеб страницата за безвъзмездни разгласи OLX.bg алармира потребител в огромна фейсбук група. Сигналът не е единствен и по всичко проличава, че схемата работи огромно, евентуално и в други платформи.

Мними купувачи предлагат да закупят по-скъпи артикули, оповестени за продажба в уеб страницата. Те упорстват продавачът да попълни всички данни от банковата си карта в линк, който му изпратят, като задачата била да се направи автоматизирано паричният превод, а на идващия ден пощальон да мине и да вземе към този момент платената стока. В линка има полета за попълване на имена, номер на картата, период на годност и CVC код - трицифреният код на гърба на картата. Тоест - всички нужни за източване на картата данни.

Купувачите се показват с разнообразни имена - Марийка, Борислава, Таня и прочие и обикновено  звънят от български номера, само че от време на време и от непознати. Могат да бъдат засечени да споделят на негоден български - като през " Google преводач ".

Жената, описала измамата, е оповестила за продажба количка за близнаци. Кандидат-купувачът " Борислава " единствено незадълбочено се поинтересувала от количката и бързо се съгласила да я заплати. Изпращайки линка, " Борислава " написа, че ще направи поръчката и парите ще бъдат преведени автоматизирано.

Мястото, където би трябвало да се вкарат данните, е с логото на OLX, само че домейнът е друг - olxbg.co. 

Самата платформа няма общо с измамата. 



Снимка: Фейсбук

Жената прибавя, че е отворила линка със съзнанието, че това е опит за машинация, като е изпратила фотография на карта за подарък. " Купувачката " не е реагирала, което най-вероятно значи, че измамниците не са българи. Друг консуматор в OLX споделя, че IP адресите са в Русия. Комуникацията е във Вайбър и WhatsApp.

Тя качва фотоси с диалога сред нея и измамницата и прави уточнението, че все още няма развиване. Снимките ще бъдат изпратени до отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП. 



Снимка: Фейсбук

Ако продавате артикули с онлайн публикация, не забравяйте, че в никакъв случай не трябва да изпращате данните от банковата си карта, нито паролата. Ако ви бъдат поискани, това е сигурен сигнал за машинация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР